Pokaz kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Perzów

 

18 maja 2019 roku podczas Festynu Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka, Matki i Ojca odbyła się prezentacja oraz degustacja potraw przygotowanych przez KGW w ramach konkursu kulinarnego zorganizowanego przez Gminę Perzów. Konkurs pod patronatem Minister Andżeliki Możdżanowskiej skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Perzów i miał na celu m.in. promowanie i popularyzację regionalnych tradycji kulinarnych, budowę więzi wśród lokalnej społeczności, a także rozwój Kół Gospodyń Wiejskich.
Panie z KGW przygotowały różnorodne potrawy nawiązujące do tradycji kulinarnych regionu wielkopolskiego jak: krokiety ziemniaczane, pyrki z gzikiem czy pasztet z piersi kurczaka, nie zabrakło także kolorowych sałatek, nalewek i słodkości. Gospodynie zadbały zarówno o piękny wygląd stołów, jak i samych potraw.
Pięcioosobowa komisja pod przewodnictwem Piotra Kucharskiego nagrodziła i wyróżniła następujące Koła:
 1 miejsce KGW w Trębaczowie za zdecydowanie regionalną gęś po staropolsku oraz mini ptysie Reginy.
 2 miejsce równorzędnie zajęły KGW w Domasłowie za chleb i nóżki z kury oraz KGW w Słupi pod Bralinem za zupę cebulową  oraz pasztet z piersi kurczaka.
 3 miejsca nie przyznano, pozostałe Koła otrzymały wyróżnienia.
Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody.
Zapachy, które roznosiły się wokół przeciągnęły obecnych na festynie, a Gospodynie częstowały chętnych, którzy mieli ochotę spróbować smakołyków.
Podczas prezentacji Panie wymieniały doświadczenia kulinarne, przekazywały przepisy, rozmawiały o planach i pomysłach związanych z działalnością Kół. Jeszcze w tym roku wydana zostanie publikacja z przepisami potraw zaprezentowanych podczas majowego festynu.

 

ZDJ 2414

 

 46 AAA 61 AAA