Narodowe czytanie Przedwiośnia

Biblioteka Publiczna w Perzowie wraz z Wójtem Gminy włączyła się po raz trzeci w ogólnopolską akcję Narodowego Czytania. Z tej okazji 7 września w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Perzowie można było zobaczyć występ młodzieży ponadgimnazjalnej oraz uczniów  z Zespołów Szkół Podstawowych z terenu gminy Perzów. Gościem specjalnym wieczoru była pani Katarzyna Żak – aktorka filmowa, teatralna, telewizyjna oraz wokalistka, znana z takich seriali jak Ranczo czy Miodowe lata.

ZDJ 0867 ZDJ 0914

 

Uroczyste otwarcie sali gimnastycznej w Trębaczowie

Szkoła Podstawowa w Trębaczowie w Gminie Perzów po wielu latach doczekała się wreszcie nowej sali gimnastycznej. 19 września 2018r. nastąpiło jej oficjalne otwarcie.

ZDJ 0990 ZDJ 1073

III Turniej Debla – Tenis Ziemny

  W sobotę 8 sierpnia 2018 roku na zakończenie sezonu tenisowego rozegrany został turniej gry podwójnej (debla) w tenisa ziemnego w kategorii open. O miano najlepszej pary tenisistów na perzowskim orliku rywalizowało 8 zawodników w czterech parach. Mecze rozgrywane były do jednego, pełnego, wygranego seta, gdzie często zdarzały się zacięte pojedynki. Wyniki gier podwójnych były następujące:

W. Mierzchała/K.Panek 5-7 M. Piórek/A.Gołdyń Ł. Kurczbuch/S.Kłębek 0-6 B. Fiałkowski/G.Kapica W. Mierzchała/K.Panek 6-3 Ł. Kurczbuch/S.Kłębek  
B. Fiałkowski/G.Kapica 7-5 M. Piórek/A.Gołdyń W. Mierzchała/K.Panek  3-6 B. Fiałkowski/G.Kapica M. Piórek/A.Gołdyń 6-1 Ł. Kurczbuch/S.Kłębek4

Po sześciu meczach systemem „każdy z każdym” klasyfikacja medalowa ukształtowała się następująco:

1 miejsce: Bogdan Fiałkowski/Grzegorz Kapica

2 miejsce: Marek Piórek/Arkadiusz Gołdyń

3 miejsce: Witek Mierzchała/Kamil Panek

20180908 174931

Dofinansowanie z WFOŚIGW w Poznaniu

 Gmina Perzów otrzyma dofinansowanie z WFOŚIGW w Poznaniu na realizację zadania pn.: „ Utworzenie ścieżki dydaktycznej przy Zespole Szkół w Trębaczowie poprzez zakup roślin wieloletnich i infrastruktury edukacyjnej”

Gmina Perzów znalazła się na liście przedsięwzięć przyjętych do dofinansowania przez WFOŚIGW w Poznaniu w zakresie Edukacji Ekologicznej 2018. Dofinansowanie w kwocie 31 392,00 zł dotyczy utworzenia ścieżki dydaktycznej przy Zespole Szkół w Trębaczowie. Zagospodarowany zostanie tern przed szkołą, szczególnie wyeksploatowany w związku z budową sali gimnastycznej. W ramach zadania zakupione zostaną drzewka i krzewy wieloletnie oraz elementy małej architektury stanowiące nowoczesną formę tablic edukacyjnych. „Posadzone zostaną różne gatunki i krzewów tak, aby całość stanowiła stosowna kompozycję a jednocześnie służyła edukacji przyrodniczej. Mam nadzieję, że będzie tu naprawdę ładnie tym bardziej, że w sąsiedztwie tego terenu wyremontowana zostanie droga do szkoły, na które gmina otrzymała dofinansowanie z Rządowego Programu na rzecz Rozwoju Konkurencyjności Regionów ”powiedziała Wójt Gminy Perzów Danuta Froń. Całkowite koszty zadania wynoszą 34 880,00 zł. Termin zakończenia prac zaplanowany został na jesień tego roku.

Publikacja z przepisami kulinarnymi mieszkanek Gminy Perzów


Gmina Perzów wydała wyjątkową publikację z przepisami na pyszne ciasta, babki i desery. Publikacja jest pokłosiem konkursu kulinarnego, którego głównym celem było promowanie lokalny tradycji kulinarnych związanych z domowymi ciastami i ciasteczkami, babkami i babeczkami, deserami  i innymi słodkościami goszczącymi na perzowskich stołach w niedzielne popołudnie. Stąd podtytuł „ Baby, babki, babeczki – słodkie cukiereczki”. Jak mówi Wójt Gminy Danuta Froń „W tej książeczce znajdziecie Państwo przepisy na wyborne słodkie dania, których autorkami są mieszkanki naszej gminy, doświadczone gospodynie domowe, młode matki i nasze dzieci. Okazuje się, że najmłodsi nie tylko uwielbiają jeść słodkie babeczki, ale również same wyrabiają i pieką ciasta”. Wypieki i desery, które przygotowały mieszkanki gminy Perzów w ramach konkursu można było degustować
 i podziwiać podczas Rodzinnego Festynu z okazji Dnia Matki i Dziecka zorganizowanego 26 maja 2018roku na perzowskim Orliku.  Komisja konkursowa w składzie, której obecny był gość specjalny Piotr Kucharski bardzo wysoko oceniła walory smakowe przygotowanych ciast i deserów oraz ich dekorację.

                                       DSCN0049 DSCN0050